Kinder- & Jongerencoach

Dit is de pagina voor ouders/ verzorgers. Voor kinderen en jongeren is er ook een eigen pagina. Klik daarvoor op 1 van de hier onderstaande knoppen:

                                             

Herken je dit?

Tja…en dan zit je als ouder(s)/ verzorger(s) zijnde met je handen in het haar. Je kind voelt zich niet goed, er zijn problemen thuis en/of op school, je hebt al van alles geprobeerd, maar niets lijkt goed of maar een klein beetje te helpen. Geloof me, je bent niet de enige!

Eigen ervaring:

Ook ik heb kinderen, 2 puberjongens en vraag me soms ook af als we weer eens in een bijzondere fase terecht komen welke handleiding ik nu weer eens zal gaan gebruiken. Was het maar zo’n feest dat je die bij hun geboorte erbij kreeg! Maar aangezien we die er niet bij hebben gekregen gaan we maar doe-het-zelf-en op een manier waarvan we voelen dat het oké is.

De sleutel tot de oplossing:

Wat zit er nou achter die boosheid, somberheid, onzekerheid of dat verdriet? Wat speelt er zich af in het hoofd van mijn kind? Ik zie dat hij/ zij hulp nodig heeft maar hij laat mij niet toe… Hulp vragen is niet erg, door hulp te vragen neem jij de verantwoordelijkheid om naar een oplossing te zoeken. Wat ik tijdens mijn werk als leerkracht, mijn studie kindercoach en vooral als moeder heb ervaren dat de sleutel ligt in het écht luisteren naar je zoon of dochter.

Wat te doen?

Tijd voor actie! En dat is nou juist mijn passie als holistisch kinder- en jongerencoach. Ik vind het erg leuk en boeiend om er samen met een kind achter te komen wat de mogelijkheden en de talenten zijn om de dip waarin ze zitten te overwinnen. Ik werk vanuit een huiselijke en vertrouwelijke sfeer, je veilig voelen is de 1e stap, dat is dan ook mijn eerste doel.

Dit doet een kindercoach:

Als kindercoach bied ik een fijne laagdrempelige en kortdurende vorm van hulpverlening aan. Een kindercoach helpt kinderen om op eigen kracht tot een oplossing te komen, zodat zij niet alleen nu, maar ook in de toekomst, weten hoe zij moeilijke dingen aan kunnen pakken. Kindercoaching zorgt ervoor dat kinderen zich weer zeker en sterk voelen zodat zij blij en vol vertrouwen verder kunnen gaan op hun levenspad.

Hoe lang is de hulp nodig:

In gemiddeld 5 tot 6 sessies zoekt een kind, samen met mij, al spelenderwijs naar een nog te leren vaardigheid en/of een oplossing van een probleem. Het kind ontdekt zijn talenten en kwaliteiten en bouwt zelfvertrouwen op. Het is wel maatwerk, het kan zijn dat een paar sessies genoeg zijn, of juist meer nodig zijn om meer dingen aan te pakken.

Mijn werkwijze:

Ik werk als Holistische kindercoach. Ik ben hooggevoelig en heb hierdoor een groot inlevingsvermogen. Daar tegenover ben ik juist ‘down to earth’, praktisch en laagdrempelig. Het holistische stukje houdt in dat ik kijk naar wie een kind/ jongere in zijn/ haar geheel is met al haar/ zijn unieke eigenschappen, talenten, emoties, beleving, klachten en kwaaltjes en temperament. Daar maak ik gebruik van tijdens een sessie en hierdoor kom ik meestal snel tot de kern van de uitdaging.

Uitgangspunten:

De belangrijkste uitgangspunten in mijn aanpak als kindercoach zijn: veiligheid, vertrouwen, luisteren en lekker veel humor. Op een ontspannen en speelse manier gebruik ik verschillende werkvormen zoals: Coacheespel en andere spelen, rollenspel, boeken, gesprekjes, tekenen (teken je gesprek) visualisaties, ontspanningsoefeningen, ondersteunende bloesemremedies e.d. Ik kijk wat het beste bij het kind/ de jongere past en in overleg gaan we daar dan mee aan de slag.

Ik ga uit van de kwaliteiten en talenten van het kind en laat ik het kind (opnieuw) ontdekken welke kwaliteiten en talenten dat zijn. Als kinderen inzicht krijgen in hun eigen goede en mooie eigenschappen dan kunnen ze, op eigen kracht, de hobbels nemen die ze tegenkomen in hun leven.

Ook voor hooggevoelige kinderen/ jongeren:

Gevoelige mensen zijn als een spons, ze absorberen dan ook werkelijk alles! Hierdoor kan iemand zich ontzettend moe en overprikkeld voelen. Zij ervaren het leven intens en zijn van nature opmerkzame, zorgzame, karaktervolle en rijk belevende jonge mensen. Door die mooie, soms tegenstrijdige eigenschappen ervaart -of weet jouw kind vaak al meer, dan het onder woorden kan brengen of uit kan leggen. Dat kan (innerlijk) conflict geven op en dat merk je bijvoorbeeld in het gedrag van jouw kind. Alle wijsheid die er van binnen al is, help ik door dit zichtbaar te maken een weg naar buiten te vinden op een speelse, beeldende manier. Door het kind zelf te laten ontdekken, oefenen en ervaren leren weer controle te krijgen over de situatie waar hij/zij het moeilijk mee heeft.

Kindercoaching/ jongerencoaching:

In mijn praktijk hebben we het over kindercoaching (kinderen t/m 12 jaar) en jongerencoaching (13 t/m 18 jaar) De aanpak is vrijwel gelijk, met respect omgaan met de eigenheid van een kind of jongere. Iedereen is uniek en juist dat uniek zijn met eigen vaardigheden en eigenschappen gaan we gebruiken voor het doel van het coachingstraject, het vinden van oplossingen.

Hoe ziet het coachingstraject eruit?

 1. Telefonische kennismaking: de hulpvraag wordt concreet geformuleerd. (hierna ontvang je een vragenlijst die je invult voor het eventuele intakegesprek).
 2. Intake gesprek: duurt ongeveer 60 minuten. Vragen, ervaringen, wensen en verwachtingen worden dan besproken. Als het beter uitkomt kan ik ook bij jullie thuis komen voor dit gesprek, dan kan jouw kind ook alvast een beetje wennen aan mij in een vertrouwde omgeving.
 3. Coaching: een sessie duurt 45-60 minuten. Gesprekken met ouders/verzorgers kunnen wat langer duren.Het aantal sessies is afhankelijk van de hulpvraag en het verloop van de sessies. (ongeveer 5-10 sessies).
 4. Afronding en eindgesprek. Wanneer het kind weer het vertrouwen heeft om op eigen kracht verder te gaan ronden we het af met een eindgesprek.

Een afspraak maken? Dat kan via de contactpagina. De Tarieven vind je hier.

Je bent van harte welkom.

Herken je één of meer dingen uit het lijstje hieronder? Ik kan je hierbij helpen.

 

 • Weinig zelfvertrouwen hebben
 • Laag zelfbeeld hebben
 • Verlegen zijn
 • Leerproblemen
 • Vaak verdrietig zijn
 • Faalangst
 • Hooggevoeiligheid
 • Omgaan met prikkels en emoties
 • Spanning/ stress
 • Angsten
 • Je zorgen maken/ piekeren
 • Moeite hebben met grenzen aangeven
 • Lastig vinden om voor jezelf op te komen
 • Gedragsproblemen
 • Slaapproblemen
 • Teruggetrokken of druk gedrag
 • Problemen door de scheiding  van je ouders/verzorgers
 • Verdriet bij overlijden van dierbaren
 • Gepest worden
 • Weerbaarheid versterken
 • Je niet gezien/ gehoord/ begrepen voelen

Toestemming:

Er zijn wettelijke regels waar ik me aan dien te houden:

 • kinderen van 0-12 jaar: toestemming nodig van ouders met gezag
 • kinderen/ jongeren van 12-16 jaar: toestemming nodig van kind + ouders met gezag
 • kinderen/ jongeren van 16-18 jaar: toestemming nodig van kind. Wanneer een kind niet in staat is tot redelijke waardering van eigen belangen is er ook toestemming nodig van ouders met gezag.

 

Mocht het door een scheiding tussen ouders niet lukken om toestemming van beiden te krijgen, kun je ook zelf als ouder bij mij terecht, dan kijken we samen hoe we jouw kind via jou kunnen helpen.