De vijf Reiki-leefregels:

Reiki is een geneeswijze en geen religie of filosofie en kent geen leerstelling of dogma’s.

Reiki is in te passen in bijna elke religie of levensbeschouwing.

Toch krijgt elke leerling na de 1e inwijding de vijf Reiki-leefregels van z’n Master.

Van deze leefregels zijn er verschillende in omloop.

Ze zijn opgesteld door Usui en gebaseerd op de ideeën van keizerfilosoof Meiji.

Usui wilde hiermee aan de Reiki-methode een ethische basis meegeven.

 

Door de vijf Reiki-leefregels in acht te nemen ontwikkel je een levensstijl die de werking van Reiki ondersteund en versterkt.

Usui noemde deze leefregels: “De geheime methode om geluk uit te nodigen, een wonderbaarlijk medicijn voor alle ziekten van lichaam en geest.”

Hij formuleerde de leefregels als volgt:

 

Juist vandaag wil ik niet boos worden;


Voor vandaag: maak je niet boos. Dit advies zegt eigenlijk twee dingen. Het eerste, voor vandaag geeft aan, dat je iets elke dag weer opnieuw kunt doen. Het geeft niets als je je een keer niet in staat voelt aan je eigen voornemen te voldoen. Begin dan de volgende dag (de volgende keer) opnieuw. Het tweede, maak je niet boos, zegt iets over onze emoties. Het is soms zo gemakkelijk om je boos te maken over iets dat gebeurt. Vaak schep je daarmee een afstand en loop je het risico, dat je iemand (inclusief jezelf) kwetst. Vaak kom je er later achter, dat er iets in jezelf was, dat niet lekker zat, terwijl je het op dat moment op de ander hebt afgereageerd. En soms kom je erachter, dat de kwestie waar je je boos over maakte eigenlijk niet de moeite waard was.

Dit advies raad je aan om na te denken bij wat je doet en je af te vragen of het zin heeft boos te worden. Misschien kan je op een andere manier met de situatie omgaan (uitpraten, afstand nemen, iemand helpen, geen weerstand bieden), waardoor je er beter en sneller uitkomt.

Juist vandaag wil ik me geen zorgen maken;


Voor vandaag: maak je geen zorgen. Ook dit advies zegt twee dingen. Het eerste hebben we hierboven al gezien. Het tweede, maak je geen zorgen, zegt iets oer een typisch menselijke bezigheid: ons druk maken over allerlei zaken. Meestal zijn dat dingen die zouden kunnen gebeuren. De meeste mensen zien zich geconfronteerd met allerlei angsten, variërend van een angst voor oorlog en dood, tot een angst voor spinnen. In angsten zit veel energie. Als je er last van hebt kunnen ze veel energie wegtrekken (ze kunnen je verlammen) en als je ze overwint kun je ze omzetten in heel veel positieve energie. Probeer iets te doen met je angsten (op welke manier dan ook) die voor jou zinnig is. Geef ze Reiki, praat erover, confronteer jezelf ermee op een manier die je laat zien, dat je ze niet meer nodig hebt, kortom doe iets. Als je minder tijd besteedt aan het je zorgen maken, dan merk je, dat je meer van het leven kunt genieten en dat je meer in het heden leeft.

Op geen enkele manier zijn deze leefregels bedoeld om je gevoelens van angst (of kwaadheid) te verbergen! Ze zijn veel eerder een aanmoediging om erover na te denken en ermee om te leren gaan.

Juist vandaag wil ik mijn leven eerlijk verdienen;


Verdien je brood op een eerlijke manier. Dit advies gaat over eerlijkheid. De meesten van ons zijn opgevoed in eerlijkheid: niet liegen, niet stelen, niet belazeren, niet moorden en meer. Waarom dan toch een advies hierover? Dit is feitelijk een nadenkertje. Eerlijkheid zit hem in grote EN in kleine dingen en eerlijkheid is ook sterk cultureel bepaald. Ja zeggen en nee doen is in sommige culturen heel normaal, want nee zeggen zou iemand kunnen kwetsen. In onze cultuur is het normaal om aardig te doen tegen iemand die je niet mag. Je kunt je best afvragen of dat eerlijk is. De dingen die je uitzendt komen meervoudig bij je terug. Als jij niet oneerlijk behandeld wilt worden, doe dat dan ook niet bij een ander. En mensen zijn heel goed in staat om te merken of iemand liegt/de boel belazert ook al kunnen ze dat gevoel, dat ze daardoor krijgen misschien niet eens letterlijk onder woorden brengen. Denk vooral ook aan eerlijk zijn naar jezelf toe……….


Juist vandaag wil ik respect tonen voor elk levend wezen;


Wees vriendelijk voor alles wat leeft, Dit advies gaat over respect. Als je respect hebt voor alles wat leeft zul je respect terug ontvangen. We leven met een heleboel andere levende wezens om ons heen op deze planeet. Oorlogen komen voort uit het feit, dat mensen elkaar niet respecteren, het tropisch oerwoud wordt onevenredig gekapt omdat mensen de natuur niet respecteren…..
Zie in elk wezen een deel van het grote geheel… 


Juist vandaag wil ik dankbaar zijn voor alles wat op mijn weg komt
.


We tellen onze zegeningen en eren onze vaders, moeders, onze leraren en medemensen en we eren ons voedsel. Dit advies heeft betrekking op de dankbaarheid die ieder van ons voelt als we kijken naar de goede dingen in ons leven. Het is menselijk om te kijken naar de dingen die niet goed gaan. Pak de krant er maar bij, goed nieuws is geen nieuws. Dat komt, omdat er enorm veel dingen goed gaan in dit leven.
Daarover nadenkend kom je vanzelf tot het besef, dat er heel veel dingen in je dagelijkse leven zijn waar je dankbaar voor mag zijn, inclusief:

  • Je ouders en het feit dat ze je op deze aarde hebben gezet en hebben grootgebracht.

  • De mensen die je tegenkomt en waarvan je op de ene of de andere manier altijd iets leert.

  • Je voedsel en de mensen die ervoor zorgen, dat je het kunt krijgen zonder al te veel moeite.

  • Je lichaam dat je in staat stelt te gaan en dingen te ondernemen/ doen.

  • Je werk en de bezigheden, die je voorzien van een zinnige tijdsbesteding

  • Je geld en de onafhankelijkheid die dat je geeft.

Dankbaarheid voor wat je hebt en ontvangt, geeft ook ruimte om meer te ontvangen. Ga maar na, als je iets voor iemand doet die dat ontvangt in dankbaarheid is het gemakkelijk om nog eens iets voor die persoon te doen.

De principes beginnen allemaal met “juist vandaag” om de verankering ervan in het hier en nu aan te geven.

Het gaat niet om de dingen die je in het verleden gedaan hebt, of alle voornemens voor de toekomst.

Het enige wat telt is juist wat je vandaag doet.

 

Het woord “vandaag” dient ook om de principes wat makkelijker haalbaar te maken.

Het lukt weinig mensen om deze idealen altijd na te streven, Reiki is voor gewone mensen en die zijn geen heiligen!