Het behandelen van dieren bij De Kleine Vuurtoren:  

Ook voor klachten bij dieren kunt u bij ons terecht. Dieren laten zich namelijk ook prima behandelen met alternatieve behandelmethoden.

Met welke klachten kunnen dieren  bij ons terecht?

 • Wanneer een dier niet in balans is, kun je dat merken aan zijn lichamelijke conditie, zijn gedrag, of aan een combinatie van beiden. Denk hierbij dan aan de volgende mogelijke achterliggende emoties of gebeurtenissen:

 • Onzekerheid

 • Agressiviteit

 • Dominantie

 • Te grote afhankelijkheid

 • Jaloersheid (b.v. in de omgang met kinderen of andere huisdieren)

 • Lusteloosheid

 • Angst (voor andere dieren, voor onweer, etc.)

 • Herplaatsing

 • Wanneer er sprake is van mishandelding

 • Verhuizing

 • Verlies van een baasje of maatje

 • Bij een operatie/ bevalling

 • Bij ander onverklaarbaar gedrag

Het bovenstaande kan zich weer uiten in diverse lichamelijke klachten, zoals: 

 • onzindelijkheid
 • jeuk
 • eczeem
 • en allerlei andere (misschien wel psychosomatische klachten).

Wanneer er sprake is van één of meerdere klachten kan gekozen worden voor een behandelmethode of een combinatie van behandelmethodes. Hieronder worden deze toegelicht.

Behandelvormen:

De Kleine Vuurtoren heeft de voor dieren geschikte behandelvormen: Bach Bloesemremedies en Reiki.

 1. Bach Bloesemremedies:

Bloesemtherapie is niet alleen een fijne methode voor mensen, maar ook een uitermate geschikte manier om inzicht te krijgen in het waarom van bepaalde gedragingen of ziektes van uw dier. De bloesems helpen vervolgens met het herstel op alle gebieden.                                                                                          Het kiezen van de juiste remedies is altijd bij dieren een kwestie van goed luisteren naar de eigenaar en als het even kan het dier zelf zien. Net zoals bij de mens kan ook bij een dier de balans tussen lichaam en geest weg zijn, hierdoor kunnen bepaalde gemoedstoestanden ontstaan bijvoorbeeld angst, paniek, agressie, onzekerheid, dominantie, jaloezie, of de vraag naar constante aandacht.
Om te bepalen wat de redenen zijn van dit gedrag, zijn we afhankelijk van de observatie van het baasje van het dier en daarnaast van hetgeen je als buitenstaander van het dier ziet en doorkrijgt.
Vaak wordt het gedrag van het dier veroorzaakt door een wisselwerking tussen baasje en dier en dus ook het gedrag of de gemoedstoestand van zijn of haar baasje, deze lijkt dan te zijn overgenomen door een dier. Wanneer dit zo is, is het ons advies om ook zelf eens te kijken naar de knelpunten in zijn of haar leven. In dat geval wordt de klacht het snelst opgelost wanneer beiden de bloesems nemen.

De bloesems behandelen overigens niet de klacht, maar de achterliggende oorzaak. Is de oorzaak verholpen, dan verdwijnt de klacht die daardoor veroorzaakt werd vanzelf.

Hoe lang moet een dier behandeld worden?

Dit is afhankelijk van de aard van de klacht. Het lijkt een beetje op het afpellen van een ui. Wanneer de klacht nog maar sinds kort bestaat werken de bloesems soms direct of na korte tijd, omdat er maar weinig laagjes hoeven te worden afgepeld.
Wanneer de klacht al veel langer aanwezig is of door iets ouds veroorzaakt wordt (denk b.v. aan vroegere verwaarlozing of mishandeling of aan een gedrag wat nog nooit is gecorrigeerd), dan zullen de bloesems eerst de laagjes die bovenop de oorzaak gekomen zijn afpellen, net zolang totdat de eigenlijke oorzaak van de klacht aan de oppervlakte is gekomen en duurt de behandeling dus langer.

In de praktijk blijkt dat dieren heel snel reageren op de bloesemremedies. Ze hebben vaak niet zoveel “laagjes” opgebouwd over de klacht heen als  dat bij volwassen mensen vaak het geval is.  

 1. Reiki:

Dieren kunnen ook heel goed behandeld worden met Reiki. Dit kan op schoot, op de (behandel) tafel of op afstand,op dezelfde manier als dit bij mensen gebeurt. De meeste dieren vinden het prettig, sommigen moeten er eerst even aan wennen.
Het verschil is wel dat een dier vaak zelf aangeeft wanneer het genoeg is geweest, en dat de duur van de behandeling dus moeilijk is aan te geven, maar meestal  een ruim kwartier. Sommige dieren houden niet van Reiki, en laten het niet toe.

(Voor meer informatie kunt u meer lezen op onze site bij de afzonderlijke behandelmethodes.)

Bloesemtherapie vervangt nooit de dierenarts, maar geeft duidelijkheid over achterliggende, diepere oorzaken van klachten en emotionele problemen en kan deze oplossen. Wanneer u zich niet gerust voelt over het welzijn van uw dier raden wij u aan contact op te nemen met uw dierenarts.