De Geschiedenis van de Bach Bloesem Remedies:

 

De natuurgeneeswijze met Bach Bloesem Remedies is ontwikkeld in Engeland door Dr. Edward Bach (1886-1936).

Hij was een regulier arts, bacterioloog en homeopaat. Begin vorige eeuw ontdekte hij dat negatieve gemoedsstemmingen een rol kunnen spelen in het ontstaan van ziekten. Deze negatieve gemoedstoestanden kunnen ook onbewust aanwezig zijn, dus zonder dat men het zich bewust is.

Hij ontwikkelde tijdens zijn leven 38 verschillende Bach Bloesem Remedies, welke elk een eigen werking hebben corresponderend met een bepaalde gemoedstoestand. Bach Bloesem Remedies behandelen niet de ziekte, maar de oorzaak van de ziekte.

“Behandel de mens en niet zijn ziekte”, was een uitspraak van Bach.

 

Hij geloofde dat je denkwijze en levenshouding een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en genezen van ziekten. Ziekte zag hij als een gebrek aan harmonie tussen lichaam en geest. Hij ging er vanuit dat als een mens zich niet gelukkig voelt, er na enige tijd een ziektebeeld kan ontstaan.

Dit kan beginnen met hoofdpijn, maagpijn, ontstekingen en pijnen zonder duidelijke oorzaak. Hierdoor kunnen ernstigere ziekten ontstaan.

Door het genezen van de oorzaak, nl. het gebrek aan levensgeluk, treedt vaak ook genezing van het lichaam op.

 

Aangezien mensen op verschillende manieren kunnen reageren in tijden van disbalans, ging Edward Bach op zoek naar remedies die op deze verschillende manieren inwerken. Hij zocht in de natuur, o.a. in Wales naar deze middelen voor zijn geneeswijze, nl. de gemoedstoestand van de mens om te zetten van een negatieve levensinstelling of –houding naar de positieve variant. Hij vond die in de vorm van bloesems van wilde planten, struiken, heesters en bomen. Hieruit ontwikkelde hij 37 remedies, de 38ste werd niet gemaakt uit bloesems, maar uit een bron, waaraan al lange tijd door omwoners een geneeskrachtige werking werd toegeschreven.

 

Deze bloesems werden door Dr. Bach in zeven groepen verdeeld:

 

 

Elke groep bevat een aantal van de 38 remedies.

 

Naast deze remedies ontwikkelde Dr. Bach ook de rescue remedie. Dat mengsel bevat vijf van de 38 bloesems. Deze remedie werd zo genoemd vanwege de kalmerende en stabiliserende werking op emoties tijdens een crisisperiode.

 

Korte tijd nadat hij de 38 remedies had ontwikkeld, stierf Dr. Bach op 50-jarige leeftijd in zijn slaap. Na zijn overlijden werd zijn werk overgenomen door Nora Weeks en Victor Bullen. Dit waren zijn meest toegewijde assistenten. Later werden weer anderen beheerders van het “Bach Centrum”.

 

Door zijn inzet heeft Dr. Bach een zeer eenvoudige, maar zeer effectieve geneeswijze ontwikkeld die op veel mensen in de wereld van toepassing kan zijn. Dat was ook wat Dr. Bach voor ogen had, een eenvoudig toe te passen manier van genezen. Hij is met deze methode zijn tijd zeker vooruit geweest, hij heeft nl. de weg geopend naar een nieuwe manier van genezen, de genezing van lichaam en geest.